4 recepten om je ecologische voetafdruk te verminderen

marieclaire_brita_1050x550_1

Gezonde, evenwichtige en smakelijke gerechten bereiden op basis van perfect gefilterd water. Dat stond op het menu van de kookworkshop georganiseerd door Brita en Marie Claire.

Gyoza in een emulsie van kokos-kaffirlimoen, risotto met saffraan en champignons, langzaam gegaard kalfsvlees met plumsaus en als toetje een heerlijke chocolademousse … De gerechten in de workshop van Marie Claire en Brita, waren niet alleen voedzaam, maar ook bjizonder smakelijk.  

In de chique, uitgebalanceerde ruimte waar de workshop plaatsvond, konden de deelnemers om te beginnen de verse producten ontdekken waarmee ze later aan de slag zouden gaan, net als de onmisbare filterkannen BRITA fill&enjoy Style. Daarna was het tijd om in een aangename sfeer het lekkers klaar te maken en het rijke potentieel van gefilterd water optimaal in te zetten. Om al onze lezers te laten meegenieten van de evenwichtige gerechten uitgedokterd door chef Elliott Van de Velde, geven we hier de recepten prijs.

1/

Hapje: Japanse dumpling met kokos-limoen-emulsie

4 recepten om je ecologische voetafdruk te verminderen - 1

Een hapje om van te smullen tijdens het aperitief, voorgerecht of het diner zelf. Hoe je ze maakt? Heel eenvoudig en snel. De ingrediënten zijn niet moeilijk te vinden, al zul je voor sommige een bezoekje moeten brengen aan de Aziatische supermarkt.

Voorbereiding voor 4 personen : 15 minuten – kooktijd : 4 minuten

Ingrediënten :

  • 4 gyoza-vellen nodig
  • 100 g nobashi-garnalen
  • 60 g varkensgehakt
  • 250 ml kokosmelk
  • limoenblaadjes
  • citroengras
  • koriander (takjes en blaadjes).

Om ze klaar te maken, mix je de garnalen en het gehakt samen met de koriander en een snuifje peper en zout tot je een mengeling krijgt met de textuur van een dikke pasta. Doe de pasta in een spuitzak en breng aan op de helft van de gyoza-deegvellen. Sluit de gyoza’s en vouw de randjes om. Bak in een pan met antiaanbaklaag. Breng intussen de kokosmelk aan de kook. Neem van het vuur en doe er de limoenblaadjes, het citroengras en een takje koriander in. Laat trekken en serveer als dipsaus  bij de heerlijke dimplings. Dien op samen met een kan gefilterd water dat je op smaak hebt gebracht met enkele verse citroenschijfjes.

2/

Voorgerecht: Saffraanrisotto met champignons

4 recepten om je ecologische voetafdruk te verminderen - 3

Voorbereiding voor 4 persoon : 25 minuten – kooktijd : 35 minuten

Ingrediënten :

  • 250 gr risottorijst
  • 450 gr champignons
  • 1 ui, 2 lookteentjes
  • 1⁄2 bot lente-uitjes
  • 10 cl witte wijn
  • 1l groentebouillon op basis van gefilterd water.
  • Voor de afwerking: saffraandraadjes, geraspte Parmezaan

Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en stoof de gesnipperde ui en 1 fijngesneden lookteentje lichtjes aan. Kruid met peper en zout. Voeg de rijst toe, laat glazig bakken en blus af met de witte wijn. Laat het vocht verdampen. Voeg daarna al roerend een lepel bouillon toe en laat het opnemen door de rijst. Herhaal tot de groentebouillon van gefilterd water op is en de rijst gaar is, ongeveer 15 min. Voeg op het einde van de kooktijd de geraspte Parmezaan en de saffraandraadjes toe. Roer door elkaar en controleer de kruiding. Snijd de champignons in vieren. Snijd de lente-uien en het laatste lookteentje fijn en fruit ze in een pan met olijfolie. Voeg de champignons toe en stoof kort aan op hoog vuur. Kruid met zout. Meng de champignons onder de risotto.

Dien op samen met een kan gefilterd water dat je serveert in waterglazen met wat munt en citroenschijfjes.

3/

Hoofdgerecht: traaggegaard kalfsvlees in plumsaus

4 recepten om je ecologische voetafdruk te verminderen - 5

Voorbereiding voor 4 personen : 40 minuten – kooktijd : 45 minuten

Ingrediënten :

  • 600 g de filet d’Anvers van kalfsvlees
  •  450 g suiker
  • 30 cl witte wijn
  • 50 cl sojasaus
  • 20 cl saké
  • 240 cl gefilterd water
  • 60 cl sesamolie
  • 30 g oestersaus
  • 60 g red bean curd
  • 180 g zwarte-bonensaus
  • 30 g tahin (sesampasta)
  • 1 kaneelstokje
  • 150 g gember
  • steranijs
  • 180 g sjalotten
  • 30 g verse knoflook
  • gesraspte citroenschil
  • 20 g aardappelzetmeel.

Trek het kalfsvlees vacuüm en laat 45 minutes garen op 64°C in een sous-videsysteem. Maak intussen een karamelsaus met de suiker en de witte wijn. Deglaceer met de sojasaus en de saké. Reduceer tot de helft en voeg dan het gefilterde water toe. Voeg één voor één de rest van de ingrediënten toe (behalve het aardappelzetmeel). Laat trekken, filter en voeg het zetmeel toe.

4/

Dessert : chocolademousse met krokante praliné

4 recepten om je ecologische voetafdruk te verminderen - 7

Voorbereiding voor 4 personen : 20 minuten – kooktijd : 10 minuten

Ingrediënten voor de chocolademousse :

  • 3 eieren
  • 10 g suiker
  • 80 g chocolade
  • 60 g boter
  • 10 g cacaopoeder.

Ingrediënten voor de krokante praliné :

  • 10 g chocolade
  • 25 g praliné
  • 20 g flinterdunne krokante koekjes (zoals Crêpe Dentelle van Gavottes)
  • mespuntje fleur de sel.

Voor de chocolademousse: klop de eieren en de suiker op. Smelt de chocolade samen met de boter en het cacaopoeder au bain-marie. Meng goed door elkaar. Zodra je een homogene massa krijgt, voeg je er de eieren in 3 keer bij. Bewaar 10 minuten op een frisse plek. Verkruimel er net voor het serveren de krokante praliné over.

Voor de krokante praliné : Smelt de chocolade samen met de praliné au bain-marie. Meng goed door elkaar tot je een homogene massa krijgt. Voeg dan de verkruimelde koekjes en de fleur de sel toe. Spreid uit op een vel bakpapier en  bewaar op een koele plek.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met BRITA.
www.BRITA.be

| | | |

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures