7 klassieke vakantiebestemmingen en originele alternatieven

Charlotte Deprez & Tine Stoop
vakantiebestemmingen
©Unsplash Elisha Terada & Paul Gaudriault, Charlotte Deprez

Parijs, Santorini, Venetië,…Dit soort bestemmingen overspoelt onze Instagram feed en doet ons dromen van een citytrip. Maar wat vinden we wanneer we verder kijken dan deze populaire steden? Ook al bezoeken we die prachtige plekken graag, soms loont het om wat dieper te graven en op zoek te gaan naar originelere vakantiebestemmingen.

Als je, zoals wij, regelmatig eropuit trekt om nieuwe plekken te ontdekken, ben je hier aan het juiste adres. Wij maakten namelijk een selectie van een aantal klassieke (om niet te zeggen mainstream) vakantiebestemmingen, die vaak te toeristisch en te duur geworden zijn, en stellen jullie daarnaast enkele originele alternatieven voor. Voor elk wat wils!

14vakantiebestemmingen
vakantiebestemmingen
1/14

Klassiek: Santorini

Het Griekse eiland Santorini krijgt tegenwoordig meer en meer te maken met de keerzijde van de medaille van zijn succes. Met bijna 2 miljoen bezoekers in 2017 (en slechts 25 000 permanente bewoners), bezwijkt het prachtige eiland onder het massatoerisme en transformeert het bij zonsondergang in een mierenhoop. Gezien het kleine oppervlakte en de toenemende vraag, blijven prijzen stijgen en neemt de kwaliteit van het verblijf af.

vakantiebestemmingen
2/14

Alternatief: Milos

Als je de Cycladen wil ontdekken zonder een hypotheek te hoeven nemen op je huis, dan is Milos het ideale alternatief. Dit vulkanische eiland ten westen van Santorini heeft een adembenemend landschap. Bezoek zeker eens het maanstrand van Sarakiniko, de rotsformatie van Papafragkas en het vissersdorpje van Firopotamos. Omdat het massatoerisme hier nog geen intrede heeft gedaan, zijn de hotels op mensenmaat en de bewoners uiterst vriendelijk, precies zoals we het graag hebben.

vakantiebestemmingen
3/14

Klassiek: Amsterdam

Amsterdam, op een steenworp van bij ons, is in één woord geweldig. Met haar kanalen, rijhuisjes die weerspiegelen in het water en mooie stadscentrum, is het de ideale bestemming voor een weekendje weg.

vakantiebestemmingen
4/14

Alternatief: Rotterdam

Maar heb je ook al eens gedacht aan het kleine zusje van Amsterdam, Rotterdam? De stad trekt veel ontwerpers, kunstenaars en architecten aan, die haar transformeren tot een hippe, vooruitstrevende plek. Rotterdam, dat platgebombardeerd werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, is een laboratorium voor moderne, en soms zelfs futuristische, architectuur. Die open geest en vindingrijkheid uit zich op alle niveau’s. De kunst, de vele leuke bars en restaurants, het bruisende nachtleven, de diversiteit van de bevolking en het groot aantal musea maken van Rotterdam één van de interessantste steden van Europa.

vakantiebestemmingen
5/14

Klassiek: Parijs

Versta ons niet verkeerd: Parijs blijft altijd Parijs. Het is een heus openluchtmuseum waar schoonheid je opwacht om elke hoek. Maar, uitgezonderd van de periode tussen kerst en nieuw en enkele weken in de zomer, wemelt het er altijd van de toeristen. En daar hebben we soms echt geen zin in.

vakantiebestemmingen
6/14

Alternatief: Bordeaux

Bordeaux is goed op weg om de coolste stad van Frankrijk te worden. Of eerder, Bordeaux was al de coolste stad en pas nu beginnen mensen dat te beseffen. Een 15-tal jaar geleden had burgermeester Alain Juppé het geniale idee de boulevards en de kaaimuren van de Garonne te herinrichten en voetgangervriendelijk te maken, de magnifieke neoklassieke architectuur te restaureren en een kwaliteitsvol systeem voor openbaar vervoer te ontwikkelen. Gevolg: de levenskwaliteit is op korte tijd pijlsnel naar omhoog gegaan. Verder is de helft van de stad geklasseerd als UNESCO werelderfgoed en op slechts 5 km van de stad bevinden zich de eindeloos uitgestrekte wijngaarden van Bordeaux. Kortom, Bordeaux is een beetje Parijs, maar dan zonder nadelen…en mét zon!

vakantiebestemmingen
7/14

Klassiek: Venetië

Venetië, dat is Italië in al haar glorie. Met haar kanalen, gondola’s, kerken en marmeren paleizen, is de stad een heus meesterwerk. Maar, zoals Rome en andere steden van dit kaliber, is Venetië verzadigd van de toeristen en de toeristenvallen. Niet altijd even evident om te genieten van haar schoonheid zonder zich bedrogen te voelen.

vakantiebestemmingen
8/14

Alternatief: Turijn

Vergeet de dure gondolatochtjes en de toeristenzwermen in Venetië! Als je, net als de Italianen houdt van lekker eten en drinken, dan is Turijn, de hoofdstad van de aperitivo, de ideale bestemming voor jou. Op het einde van de namiddag kan je in de bars en restaurants in het centrum terecht voor een heerlijk aperitiefbuffet en een glaasje wijn, Negroni, of een ander aperitiefdrankje. Als je daarna nog honger hebt, kan je dineren in één van de elegante restaurants in de stad waar specialiteiten van Piëmont, zoals boleten (in het seizoen) en witte truffels, geserveerd worden. Naast de voortreffelijke gastronomie en wijncultuur, zijn kunst, architectuur en muziek ook in volle bloei in de stad.

vakantiebestemmingen
9/14

Klassiek: Brugge

Ja, Brugge is een magnifieke stad. Maar we kunnen het niet helpen steeds sceptischer te worden over haar charme. Tussen de toeristen met selfiesticks en de boetieks met het enige doel diezelfde toeristen te vangen, moeten we toegeven dat de magie van de stad wat verloren gaat.

vakantiebestemmingen
10/14

Alternatief: Gent

Gent blijkt het mooiste alternatief: kanalen door heel de stad, oude huizen, historische monumenten, vriendelijke inwoners en een adembenemende charme. Voeg daar nog eens een boeiend cultureel landschap en een aanbod aan eetgelegenheden waarbij dat van Brussel verbleekt aan toe, en je hebt de ideale citytrip.

 

vakantiebestemmingen
11/14

Klassiek: Wenen

Wenen is zonder twijfel één van de mooiste steden van Europa. Met haar barokke architectuur, paleizen en historische stadscentrum dat tot het UNESCO werelderfgoed behoort, is Wenen – net als Parijs – een heus openluchtmuseum. En het was daar dat de Wiener Schnitzel werd uitgevonden. Daarmee is alles

vakantiebestemmingen
12/14

Alternatief: Salzburg

Net als Wenen loopt Salzburg over van kunst, cultuur en geschiedenis, maar dan op kleinere schaal. De stad van Mozart is geliefd bij muziekliefhebbers die er de geboorteplaats van de beroemde componist en de Bibliotheca Mozartiana kunnen bezoeken en een verscheidenheid aan concerten kunnen bijwonen. Verder kan je er ook verdwalen in de straten van het historische centrum en de burcht Hohensalzburg, één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa, bezoeken.

vakantiebestemmingen
13/14

Klassiek: Stockholm

Stockholm heeft de charme en elegantie van de grote Scandinavische steden en is de droombestemming van vele Scandinaviëliefhebbers. Met zijn kleurrijke centrum, magnifieke archipel, moderne mindset en dynamiek, is het een stad waar je je thuis voelt vanaf de eerste minuut. Echter, een citytrip naar Stockholm kan al snel duur uitvallen.

vakantiebestemmingen
14/14

Alternatief: Göteborg

Göteborg is een minder druk en bovenal een minder duur alternatief voor Stockholm. Maar dat wil niet zeggen minder charmant. Göteborg heeft een overvloed aan hippe decoboetieks en gezellige café’s waar je terecht kan voor een fika. Maar de echte troef van de stad is zijn archipel: een ketting van een twintigtal kleine eilandjes in het zuid-westen van de stad. De eilandjes, die bijna allemaal bewoond zijn, kan je het hele jaar bereiken per boot. Eens daar, is het landschap adembenemend: het wilde Zweden zoals we het ons voorstelden, met kleine rode en gele houten huisjes en omringd door een prachtige natuur. Adem in, adem uit!

Tags: Bordeaux, Brugge, Citytrip, Gent, Göteborg, Milos, Parijs, Reizen, Salzburg, Santorini, Stockholm, Turijn, Vakantiebestemming, Venetië, Wenen.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures