Spirulina, een alg dat je dringend moet ontdekken

Véronique Houguet & Nora Antonissen
alg
©Shutterstock

Spirulina is een alg waarvan de ouderdom geschat wordt op 3,5 miljard jaar. Tegenwoordig vind je het ook bij ons in biowinkels omwille van de voordelen die spirulina met zich meedraagt. Wat maakt deze alg zo uitzonderlijk? Moeten we hem direct beginnen nuttigen? We vertellen je alles over deze superfood.

Wetenschappers beschouwen spirulina als de beste bron van eiwitten en ijzer ter wereld. Bovendien wordt het toegediend aan populaties die te kampen hebben met hongersnood. Waarom? Omdat dit microalgje zowel een plant is als een waterbacterie. Die combinatie maakt dat spirulina beschikt over ongeziene hoeveelheden micronutriënten en antioxidanten – denk: vitaminen (B, E, K …), mineralen, sporenelementen, carotenoïden, essentiële vetzuren, eiwitten. Het bevat echter geen vitamine C, jodium, omega 3 of vezels.

Ontgiften en zuiveren

Het hoge chlorofylpercentage (115 mg /10 g) maakt dat spirulina het lichaam zuivert van zware metaalresten (o.a. kwik, lood en nikkel) en andere pesticiden die je metabolisme verstoren met overgewicht, vermoeidheid en spijsverteringsstoornissen tot gevolg. “Het chlorofyl bindt zich aan de gifstoffen en zorgt er vervolgens voor dat deze op een natuurlijke wijze worden geëlimineerd”, zegt dr. Jean Dupire, een voedingsdeskundige die reeds meerdere boeken aan deze wonderlijke alg wijdde.

Tags: Alg, Detox, Gezondheid, Spirulina, Wellbeing.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures