Petit Bateau viert 100-jarig bestaan van de onderbroek

Petit Bateau
©Koto Bolofo

We dragen ze elke dag en ze is zo vanzelfsprekend dat het lijkt alsof ze altijd al bestaan heeft. Dat is echter niet het geval. Het is namelijk exact 100 jaar geleden dat Petit Bateau de onderbroek, zoals we ze vandaag kennen, uitvond. Een beknopte geschiedenis…

Het was in 1918 dat Étienne Valton, van de breigoedfabrikant Les Fils de Valton & Cie, letterlijk de knip in de onderbroek zette. De onderbroek had tot dan toe altijd lange pijpen gehad. De nieuwe, modernere levensstijl van het tijdperk dat net zijn intrede had gedaan, vroeg echter om meer vrijheid en comfort.

De pijpen van de onderbroek werden dus afgeknipt. Ook vond meneer Valton een nieuw soort ribtricot uit, het zogenaamde 2×2, dat soepeler en zachter aanvoelde. De nieuwe onderbroek was beschikbaar in wol en in een mix van wol en katoen, maar vooral de versie in zuiver wit katoen viel in de smaak.

Petit Bateau

Quintin Bertoux

In 1913 had Valton enkele onderbroeken voor kinderen de naam Petit Bateau gegeven, woorden afkomstig uit een beroemd Frans kinderliedje. In 1918 kreeg de vernieuwde onderbroek diezelfde naam. De onderbroek was meteen een groot succes en tussen 1921 en 1930 werden meer dan dertig miljoen Petit Bateau-labels gemaakt.

In de jaren ’30 werd de onderbroek verder geperfectioneerd. Ze kreeg een wasbestendige boord en de uitsnijdingen aan de zijkant werden steeds hoger. Ook introduceerde het merk het nieuwe 1×1-ribtricot, dat nog dunner, zachter en soepeler is dan het 2×2. Al die vernieuwingen hadden één doel voor ogen: het lichaam meer vrijheid geven.

Speciaal voor de honderdste verjaardag van de onderbroek lanceert Petit Bateau een collectie onderbroeken gebaseerd op de iconische modellen van toen. Benieuwd naar welke modellen dat zijn? Bekijk dan snel onderstaande galerij!

3Petit Bateau
Petit Bateau
1/3

L’Originelle

Het allereerste onderbroekje van Petit Bateau dat in 1918 gemaakt werd, was eenvoudig van vorm. Min of meer in de vorm van een vierkant leunde het zeer nauw aan bij de boxershort van vandaag. Het had ook een hoge taille, maar was meer uitgesneden aan de benen dan de boxer. Het originele onderbroekje werd nu opnieuw geproduceerd voor de verjaardagscollectie: de lintjes waarmee men het broekje kon aanpassen in de taille hebben plaats gemaakt voor kleine knoopjes, als knipoog naar de allereerste modellen!

Petit Bateau
2/3

La Culte

Dit is het klassieke, welbekende witte onderbroekje van Petit Bateau! De snit ervan is in de loop der jaren subtiel geëvolueerd, tot het in 2000, dankzij een minutieus precisiewerk qua vorm en materie, een ware transformatie onderging. Zoals alle grote klassiekers heeft dit onderbroekje zich weten te handhaven dankzij voortdurende vernieuwing om steeds met zijn tijd te mee te gaan! Op dit model vinden we ook de emblematische afwerkingdetails van Petit Bateau terug: randen met opgestikte boord en picotsteek, en een klein koket strikje vooraan!

Petit Bateau
3/3

L’Enfantine

Deze onderbroek met volants van licht ribtricot is sinds 2007 een klassieker in de kindercollecties van Petit Bateau, uitgevoerd in het legendarische streepjespatroon Milleraies dat werd ontworpen in 1970. Ze krijgt voor de gelegenheid ook een plaatsje in de dames- en meisjescollectie Lente/Zomer 2018.

De verjaardagscollectie is vanaf 7 februari beschikbara in alle Petit Bateau winkels en online via www.petit-bateau.be.

Tags: Onderbroek, Ondergoed, Petit Bateau.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures