Off the record: “Ik was proefkonijn voor een aids-onderzoek”

proefkonijn

Als 24-jarige kerngezonde studente geneeskunde, liet Ornella zich vrijwillig een jaar lang inenten met drie nieuwe vaccins tegen hiv. Het was flink zwaar, maar ze deed alles om het onderzoek te helpen. Haar familie en vrienden gingen door het lint.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Mijn vriendin, met wie ik in een laboratorium werkte, begon erover. Ik dacht dat het niet kon: wie zou er nu zo gek zijn om proefkonijn te spelen voor een vaccin tegen aids? Ik zat in mijn derde jaar geneeskunde en wist totaal niet dat er kerngezonde mensen bestonden – in lichaam en geest – die hun leven in gevaar brachten voor de wetenschap. Het leek me idioot.

Drie jaar later kregen alle studenten van mijn faculteit een e-mail waarin vrijwilligers gezocht werden om een anti-hivmiddel uit te testen. Wij waren de eersten die gevraagd werden, omdat we wat meer wisten over gezondheidszaken. En toch stonden de kandidaten niet bepaald in de rij. Ze hadden er honderd nodig, een tiental mensen gaf zich op. Toen ik in mijn zesde jaar zat, wist ik meer over de manier waarop vaccins werken. Ik weet dat de ziekte niet ingespoten wordt, alleen bepaalde gesynthetiseerde deeltjes. Ik hield mezelf voor dat het mijn verantwoordelijkheid was en mijn plicht als toekomstige dokter om hier aan deel te nemen. Ik begon alle medische artikelen over de vooruitgang in het onderzoek naar aidsbestrijding te lezen. Na een paar weken voelde ik me zo gerustgesteld dat ik besloot mee te doen.

Duizend euro

In december 2014 liet ik samen met een vriendin een voor­onderzoek doen naar mijn gezondheidstoestand. De criteria waren vrij streng: je mocht geen ziektes hebben, niet tot risicogroepen behoren, en je moest je ertoe verbinden om altijd veilig te vrijen en niet meerdere seksuele partners te hebben. Er kwam best veel bij kijken: we moesten elke maand een medisch onderzoek ondergaan, met urinestaaltjes, injecties en tot 23 bloedafnames. We hoorden dat we een vergoeding van 1000 euro zouden krijgen, wat niet slecht is voor een studente geneeskunde die 220 euro per maand kreeg. Maar wat me vooral motiveerde, was dat ik behoorde tot die happy few die geloofde in de wetenschap en de toekomst. Bovendien was dit een heel vernieuwend project: voor het eerst werd de werking van drie vaccins tegelijk getest; ze werden gecombineerd om de slaagkans zo groot mogelijk te maken. Op die manier kon het onderzoek tegen hiv vijf jaar versneld worden.

Lees verder op de volgende pagina >>>

Tags: Gezond, Gezondheid, Health, Lifestyle.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures