Rhinoplastie: vragen die je jezelf best stelt voor je eraan begint

Line Toussaint & Nora Antonissen
neuscorrectie
©Getty Images

Je bent niet gelukkig want je vindt je neus lelijk, of je kan moeilijk ademen omwille van die knobbel. Soms is er maar één oplossing: een neuscorrectie. Deze operatie verandert het uiterlijk van je gezicht. Vandaar dat het belangrijk is om de juiste vragen te stellen alvorens je je aan een dergelijke ingreep waagt.

Je bent niet tevreden als je in de spiegel kijkt en je hebt het gevoel dat je neus niet bij je past. Een operatie is de oplossing voor dit probleem. Maar zoals bij elke operatie, is het belangrijk om even een stap terug te zetten en goed te bezinnen voor je eraan begint. Ook stel je best de juiste vragen en zorg je ervoor dat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Op deze vragen zou je best het antwoord weten voor je onder het mes gaat.

Waarom wil ik een neuscorrectie?

Er zijn drie redenen om rhinoplastie te overwegen. Zo is er om te beginnen de esthetische reden, gericht op het oplossen van een complex: een gebogen, te dikke of te dunne neus. Vervolgens kan een neuscorrectie ook functioneel zijn als een patiënt moeite heeft met ademhalen. Ten slotte kan de operatie ook herstellend zijn als de neus afgebogen of gebroken is, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeluk.

In tegenstelling tot functionele en herstellende operaties, die vaak noodzakelijk zijn, moeten esthetische operaties vanuit een andere hoek bekeken worden: wil je écht veranderen van neus of is het een impulsieve gedachte? Een succesvolle operatie is het resultaat van een lange reflectie. Bespreek de ingreep met je omgeving of met mensen die ervaring hebben met dit type operatie. Maar uiteindelijk is het jouw keuze die ertoe doet. Het is belangrijk dat je het voor jezelf doet en niet voor de anderen.

Een psychologisch onderzoek kan voorgesteld worden alvorens effectief tot een operatie over te gaan. Via dat onderzoek wordt getetst of het complex nooit aanvaard zal worden door de patiënt of dat het gewoon een tijdelijk gevoel is.

Lees verder op de volgende pagina.

Tags: Neus, Plastische chirurgie.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures