Make-upkwasten 101: alles wat je erover moet weten

Make-upkwasten 101: alles wat je moet weten over penselen en brushes

Make-upkwasten komen in alle vormen, kleuren en prijzen. Wil je investeren in een goede make-uplook en weet je niet waar te beginnen? Met de juiste tools zitten je producten, budget én high-end, meteen een stuk beter op je gezicht. We geven je mee wat je moet weten voor je overstag gaat… 

Make-upkwasten: de basics

Allereerst is er het verschil tussen natuurlijke en synthetische kwasten. Natuurlijke kwasten bevatten haren van dierlijke oorsprong. Meestal gaat het om eekhoorn- geiten- of paardenhaar. Deze kwasten gebruik je met producten in poedervorm. Ze zijn zachter dan hun synthetische tegenhanger en blenden mooier. Gebruik ze niet met vloeibare producten: foundation en concealer zal niet alleen vlekkerig op de huid aangebracht worden, er zullen ook restanten tussen de haartjes blijven zitten.

De synthetische kwasten zijn vooral gemaakt van nylon en taklon en zijn minder zacht, ideaal voor crème oogschaduw en de voorgenoemde foundations en concealers. Deze kwasten zijn platter en gladder, wat hen echte precisiewerkers maakt.

Om lang van je make-upkwasten te genieten, hoor je ze voldoende te wassen. Professionele make-upartists maken ze tussen iedere klant schoon om de boel hygiënisch te houden maar ook als jij en jij alleen gebruik maakt van je set, is het een goed idee om elke twee weken je poederkwasten een badje in milde zeep (bijvoorbeeld babyshampoo) te geven. Kwasten die crèmeproducten aanbrengen was je liefst vaker. Probeer de aanzet van de haartjes niet nat te maken, daardoor kan de lijm slijten. Tussentijds schoonmaken kan je doen met een reinigende spray en een doekje.

Make-upkwasten 101Foundation

Wie poederfoundation gebruikt, opteert voor een kabuki-kwast, een zachte, dikke kwast met afgeronde top zoals die van Givenchy.
1. Kabuki-kwast van Givenchy, € 44,90 bij Ici Paris XL

Gebruik je foundation in fluïde vorm? De keuze is groot. Een stevige duo fibre kwast, combineert twee verschillende soorten synthetische haartjes. De haartjes staan erg dicht bij elkaar en het afgeronde hoofd met korte haartjes zorgt voor een naadloze finish van zelfs de meest dekkende foundations.
2. Expert Face Brush van Real Techniques, in set verkrijgbaar bij Di

Heb je het één en het ander te bedekken, dan is de platte kwast misschien iets voor jou: hij verplaatst snel veel product en kan je huid met de lichtste BB crèmes dicht plamuren. En daar zit ook meteen zijn nadeel.
3. Plat Foundation Penseel van Close, € 10,50 bij Planet Parfum

De recht afgesneden buffer kwast zorgt voor een natuurlijkere finish op een minimum van tijd, en doet je foundation feilloos overlopen in je huid.
4. Buffer brush, € 7,99 bij H&M

Maar het allernatuurlijkst resultaat behaal je met het sponsje. Sinds zijn release heeft de Beautyblender de harten van mening make-upliefhebbers veroverd. Het knalroze ei is in alle vormen en kleuren gekopieerd maar weinig goedkopere alternatieven kunnen tippen aan het origineel. Je maakt de spons nat, waardoor hij opzwelt, en brengt er zo je foundation mee aan. Het resultaat oogt zeer natuurlijk (breng een tweede laagje aan voor meer dekking) en is perfect egaal.
5. Beautyblender, € 19,95 bij Ici Paris XL

Tenslotte is er nog het concealerkwastje om je favoriete concealer aan te brengen. Kies voor een licht puntig exemplaar om in de kleinste hoekjes te kunnen werken.
6. Concealer brush van Clinique, € 20,90 bij Planet Parfum

Blader hieronder naar de volgende pagina voor meer!

Tags: Brushes, Kwasten, Make-up, Penselen.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures