Lena’s wereld #2: Laat je walnoot even met rust en doe de 6-stappen lentedetox

Lena Lyric
Lena
©Pexels

Lena Lyric schreef in een nostalgische bui zomaar wat tips neer. In een raar soort vergeten Nederlands nog wel, gewoon omdat ze er zin in had.

Mei, de maand die het zoele seizoen inluidt met meerdere voorsmaakjes van het jaarlijkse verlof: de verlengde weekends. Tijd dus om – na de ietwat hoofdbrekende, inmiddels obligaat geworden dagen zonder vlees, alcohol, zuurstof of water (ach juist, die laatste twee kunnen voorlopig nog) – in te gaan tegen bepaalde rotsvaste gewoontes en gebruiken die in ons dagelijkse doen en laten zijn ingesleten door opvoeding, onderwijs of klakkeloze na-aperij van de buren.

Al was het maar om even de andere zijde van de werkelijkheid te (her)ontdekken – want volgens de Chinezen zijn er altijd 2 facetten aan een zaak, volgens de Amerikanen ook, gezien zij blind geloven in de Binaire God sinds de digitale revolutie. Maar laten we het bij één onderwerp houden in deze tekst. Uiteindelijk danken wij ons pas versierde plek op marieclaire.be aan deze fantastische informatica-‘boom’ (eer aan wie eer toekomt).

Dus… lentedetox. In stapjes. Dit is hoe.

Stap 1: schrijf eens een week niet

Je hebt het al druk genoeg, prop je hoofd niet nog voller door te proberen verse ideeën uit je walnoot te wringen van achter die te kleine secretaire. Klim eerder op je nieuwe fiets (ook al moeten die banden nog opgepompt) en laat eventueel, maar niet noodzakelijk, nieuwe bedenksels opborrelen tijdens het bewegen, zoals Julia Cameron¹ (of was het nu Elizabeth Gilbert²?) het aanraden aan creatievelingen. Bij ondergetekende werkte dat tot nu toe altijd.

Stap 2: poets je tanden eens 2 weken niet

Uit proefneming, of gewoon omdat je maandloon het je niet meer toelaat om naast een iets te gulle – ook weer digitale – lenteshopping ook nog eens tandpasta aan te schaffen. Wat kan dit nou voor goeds opleveren, hoor ik je al denken. Welnu, door het weloverwogen nalaten van het opblinken van je dentale voorgevel, zal je je bewuster worden van wat en hoeveel je al dan niet naar binnen werkt aan voedsel op een dag. Dat derde chocolaatje? Laat dat toch maar liggen. Je tweede snijtand van links zal je er dankbaar om wezen. Dat koekje bij de koffie? Laten we dat toch maar vervangen door een appel of wortel met bewezen reinigingscapaciteiten.

Stap 3: werk eens even niet

En geniet met volle teugen van de gemütlichkeit uwer heimat of erf. Edoch, spoedig zal er zich een knagend verlangen naar intellectuele uitdaging of intermenselijk contact van je meester maken, zodat je bij aanvang van een der post-verlengdweekendsyndromen toch alweer welgemoed gemotiveerd richting Hoofdstedelijk Gewest, of andere considerabele stee zal pendelen.

Stap 4: Neem eens een latrelatie

Je zal gauw die ene passionele hoogvlieger van een verbintenis uit je lente des levens gaan idealiseren, zowaar naar waarde gaan schatten, want, jawel, je hebt ooit met iemand anders ervaren hoe het was om méér dan één maal per week (om niet te moeten schrijven, semester) gemeenschap te hebben.

Stap 5: Kruip tóch eens op die yogamat

Je huisarts en kine zullen óók blij zijn je nog eens terug te zien.

En last but not least:

Stap 6: Mail eens een Mexicaan (een andere nationaliteit mag ook)

Je zal tot je verbazing al gauw merken dat er tóch nog gastvrijheid bestaat op deze aardkloot-in-nood.


1 ‘The artist’s way’, J. Cameron.

2 ‘Big Magic, Creative Living Beyond Fear’, E. Gilbert.

Tags: Column, Detox, Lena Lyric.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures