De 6 meest geslaagde girlpower momenten op het filmfestival van Cannes

Het filmfestival van Cannes had wel een heel bijzondere taak dit jaar, naast het uitreiken van felbegeerde filmprijzen. Het festival moest zich namelijk zien los te maken van de Weinstein-affaire en zijn image in de nasleep van de #MeToo-beweging weten te herstellen. Geen eenvoudige opdracht, maar er werden enkele noemenswaardige pogingen gedaan. We lijsten ze met veel plezier voor je op:

#1. De vrouwelijke nominaties

Beginnend bij de nominaties: dit jaar waren er drie vrouwelijke regisseuses (van 21 deelnemers). Twee van hen keerden huiswaarts met een prijs. Een sterk gemiddelde, dus. De Juryprijs ging naar Libanese Nadine Lebaki. Haar film-Capharnaüm brengt het verhaal van een straatjongen die zich ontfermt over een baby van een vluchtelinge uit Ethiopië. Lebaki is hiermee tevens ook de eerste Arabische vrouw die wint in Cannes. De prijs voor beste scenario ging naar Alba Rohrwachter met haar film Lazarro Felice. Eerder werd zij al getipt als mogelijke winnaar voor de Gouden Palm, maar helaas. “Een gemiste kans om eindelijk nog eens de Gouden Palm aan een vrouw te geven”, kopt De Standaard.

#2. De jury

Ook qua juryselectie leerden de organisatoren van Cannes uit de voorbije jaren. Na protest van ex-jurylid Jessica Chastain over een te mannelijk panel, werd Cate Blanchett dit jaar aangeduid als voorzitster. Zij liet zich op haar beurt omringen door een fifty fifty vrouwelijke/mannelijke entourage van juryleden. Kristen Stewart, Léa Seydoux en de Belgisch-Burundese Zangeres Khadja Nin veroverden een juryzitje.

#3. De optocht

Blanchett hield overigens nog een overtuigende speech over gendergelijkheid en paradeerde symbolisch met 82 vrouwen over de rode loper, verwijzend naar de amper 82 films met vrouwelijke regie in de 71 jaar lange traditie van het filmfestival.

Lees meer op de volgende pagina >>>

Tags: Cannes, Filmfestival Cannes, Women, Women's empowerment.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures